Schaduw Rivier (Il fiume delle nebbie)
Valerio Varesi
Translated by Aniek Njiokiktjien

Publisher: Karakter Uitgevers BV
Format: Paperback 264 pages
Ä 17,95
ISBN 13: 9789045200651
ISBN 10: 9045200651

Het regent onophoudelijk in de vallei van de Po en de rivier treedt buiten zijn oevers als een enorm schip zijn ligplaats verlaat en een onverwachte koers stroomafwaarts kiest, de mistige nacht in. Als het uiteindelijk uren later kilometers verderop aan de grond loopt, is de schipper nergens te bekennen.

Politiecommissaris Soneri krijgt op hetzelfde moment een zaak toegewezen van wat in eerste instantie een zelfmoord lijkt, bij een ziekenhuis in het nabijgelegen Parma. De dode en de schipper blijken broers van elkaar te zijn en als de commissaris ontdekt dat ze vijftig jaar daarvoor samen in het fascistische leger hebben gevochten, heeft het er alle schijn van dat beide zaken met elkaar te maken hebben.

Soneri graaft naarmate het onderzoek vordert steeds dieper in het duistere en niet-verwerkte verleden van ItaliŽ. Want wrok en haat die voortkomen uit de barbaarse burgergevechten die tegen het eind van de burgeroorlog plaatsvonden tussen fascisten en partizanen worden nog volop gekoesterd. Als het waterpeil begint te zakken, ontdekt Soneri dat de rivier geheimen herbergt die teruggrijpen naar het verleden, naar geweld uit vroegere tijden, bittere rivaliteit en wraak.

Schaduwrivier is het eerste deel van een serie, waar in ItaliŽ ook een tv-serie van is gemaakt die zeer goed wordt bekeken.